Příspěvek v Modřickém zpravodaji č. 4/2023 Napsali o nás

Příspěvek v Modřickém zpravodaji č. 4/2023
Příspěvek v Modřickém zpravodaji č. 4/2023
Příspěvek v Modřickém zpravodaji č. 4/2023
Příspěvek v Modřickém zpravodaji č. 4/2023
Příspěvek v Modřickém zpravodaji č. 4/2023
Příspěvek v Modřickém zpravodaji č. 4/2023

Vážení občané.

Dovoluji si Vás pozdravit ze Základní umělecké školy Ořechov, z našeho pohledu ve třetím čtvrtletí školního roku a informovat krátce o období nedávno minulém a dalším plánovaném.

Do roku 2023 jsme vstoupili po tradičních adventních akcích, na jejichž začátku byla rozsvěcování vánočních stromů v Modřicích, Ořechově, Syrovicích, Pršticích a Radosticích. Následovaly vánoční žákovské koncerty, setkání s rodiči a muzicírování v nástrojových třídách hudebního oboru. Těšili jsme se na společný koncert dechových orchestrů s námi blízce spolupracující ZUŠ Židlochovice v tamní sokolovně, byl velmi vydařený. Vyvrcholením předvánočního času se stal adventní koncert v Konventu Milosrdných bratří na Vídeňské ulici v Brně v posluchači zaplněném překrásném barokním sále. Velmi rádi jsme sebe a návštěvníky naladili do sváteční atmosféry nadcházejících svátků koncertem v kostele sv. Jiří v Ořechově - Tikovicích.

Po „covidovém“ období, které svými omezeními ovlivnilo chod školy stejně jako celou společnost, byly i v tomto školním roce MŠMT a Uměleckou radou ZUŠ ČR opět vyhlášeny soutěže žáků. Zúčastnili jsme se okresních a krajských kol v komorních hrách s převahou dechových nástrojů, hry na akordeon, ve sborovém zpěvu a soutěžní přehlídky literárně dramatického oboru. Z prvních míst v okresech postoupil klarinetový soubor Clarteto, žesťové kvinteto a Ořechovské trio do kol krajských. Zde obdrželo první ceny Clarteto a Ořechovské trio.

Ořechovské trio postoupilo dále do Ústředního kola v Liberci, kde dosáhlo vynikajícího výsledku, získalo v konkurenci nejlepších komorních souborů ZUŠ ČR 1. cenu a zvláštní cenu poroty za soutěžní repertoár, skladbu Modřická paráda s částmi „Pouť k Václavovi, Kukačky u náhonu, Večer u Primála, Vozéčke v cihelně“, kterou pro nás zkomponoval prof. brněnské Konzervatoře pan František Jeřábek.

Za velmi úspěšné považuji zlaté pásmo a cenu odborné poroty v krajské soutěžní přehlídce našeho modřického „dramaťáku“. Všem žákům děkujeme za vzornou a příkladnou reprezentaci školy a blahopřejeme.

Na tanečním trojkoncertu se představili žáci tanečních oborů ZUŠ Ořechov - Modřice, ZUŠ Klobouky u Brna a ZUŠ Lomnice u Tišnova. Na „Dechparádě“, tentokrát v Ořechově, potěšily rodiče a návštěvníky Kulturního centra dechové orchestry ZUŠ Židlochovice a Ořechov. Těmito společnými vystoupeními akcentujeme potřebu spolupráce a její velký význam nejen pro vzdělávání, ale i pro výchovu našich žáků.

V závěru měsíce dubna byla škola organizátorem Krajského kola Hry na elektronické klávesové nástroje, kdy jsme v prostorách KC Ořechov přivítali všechny postupující z okresních kol Jihomoravského kraje. Důvěry Krajské umělecké rady si vážíme.

Co chystáme do rychle se blížícího závěru školního roku?

V rámci celostátní akce ZUŠ OPEN, na den doširoka otevřených dveří, se 25. května uskuteční od 16. 00 hodin v KC Ořechov setkání s názvem “Pane a paní, pojďme si hrát, malovat, tančit a povídat“. Související akcí je Noc kostelů v Radosticích a vystoupení školního dechového orchestru při oslavách výročí Hasičského sboru v Ořechově. Bude následovat ještě mnoho dalších koncertů a aktivit až do konce měsíce června. Z těch nejvýznamnějších to bude vystoupení školního dechového orchestru na náměstí Svobody v Brně na festivalu „Mozartovy děti“, Divadelní louskání v KC Ořechov a spoluúčast na Dni hudby v Ořechově. Vše aktuální naleznete na webových stránkách školy www.zusmore.cz.

Děkuji obci Ořechov a městu Modřice za podporu a přízeň naší škole.

Přejeme Vám pevné zdraví, osobní pohodu a krásné jarní období.

Těšíme se s Vámi na viděnou.

Petr Křivánek, ředitel školy

Zobrazit přehled