Příspěvek v Modřickém zpravodaji č. 11/2023 Napsali o nás

Příspěvek v Modřickém zpravodaji č. 11/2023
Příspěvek v Modřickém zpravodaji č. 11/2023
Příspěvek v Modřickém zpravodaji č. 11/2023
Příspěvek v Modřickém zpravodaji č. 11/2023
Příspěvek v Modřickém zpravodaji č. 11/2023
Příspěvek v Modřickém zpravodaji č. 11/2023

Vážení občané.

Zdravím Vás v adventním čase ze Základní umělecké školy Ořechov a chtěl bych Vás krátce informovat o období nedávno minulém a dalším plánovaném.

V závěru druhého pololetí školního roku 2022/ 2023, v rámci celostátní akce ZUŠ OPEN, jsme se s mnohými z vás setkali v Kulturním centru Ořechov při příležitosti dveří dokořán s názvem “Pane a paní, pojďme si hrát, malovat, tančit a povídat“. Souvisejícími akcemi byly i Noc kostelů v Radosticích a vystoupení školního dechového orchestru při oslavách výročí Hasičského sboru v Ořechově. Do konce měsíce června jsme uskutečnili mnoho dalších koncertů a prezentací školy na veřejnosti. Z těch nejvýznamnějších to bylo vystoupení školního dechového orchestru na náměstí Svobody v Brně v rámci festivalu „Mozartovy děti“ a účast našeho žáka v orchestru Filharmonie Brno na slavnostním koncertu v Národním divadle Brno, Divadelní louskání v Kulturním centru Ořechov, vystoupení souborů školy při setkání Velkomoravské Univerzity Strécovsko – Tetinské zde v Ořechově či vystoupení na ořechovském Dni hudby.

Podzimní měsíce mají svůj obvyklý rytmus, nutné administrativní a organizační záležitosti spojené s chodem školy, zahájením výuky a příchodem nových žáků.

Ke studiu jich bylo přijato celkem 58, z toho do hudebního oboru 38, do literárně dramatického 5, výtvarného 7 a do tanečního oboru 8 žáků. Škola má nyní celkem 369 žáků.

Na počátku nového školního roku již tradičně vystoupil na Svatováclavských hodech v Modřicích školní dechový orchestr Taškaříci, který již čítá 27 členů a navazuje na tradici kvalitní dechové hudby v Ořechově.

V Kulturním centru obce Ořechov měl v říjnu a listopadu výstavu prací absolvent výtvarného oboru Tomáš Peška. Vyučujeme hru na nově pořízený královský nástroj, a i proto jsme uskutečnili zájezd za varhanami do kostelů v Dambořicích a Oslavanech.

Co plánujeme? V adventní době se rádi připojíme hudebními vystoupeními ke sváteční náladě při rozsvěcování vánočních stromů v Ořechově, Modřicích, Syrovicích a Pršticích. Uspořádáme adventní koncert v krásném sále Konventu Milosrdných bratří na Vídeňské ulici v Brně.

Budou následovat adventní koncerty žáků v Ořechově a v Modřicích, školní dechový orchestr vystoupí v prosinci na společném koncertu s dechovým orchestrem ZUŠ Židlochovice v židlochovické Sokolovně. Vánoční kouzlo necháme návštěvníkům i sobě samým vklouznout do duší koncertem v kostele sv. Jiří v Ořechově - Tikovicích.

V měsíci dubnu se stane ZUŠ Ořechov organizátorem Krajského kola soutěže žáků základních uměleckých škol České republiky - tentokrát ve Hře na smyčcové nástroje vyhlášené Ústřední uměleckou radou s podporou MŠMT ČR.

Děkuji za spolupráci Spolku rodičů a přátel školy s jeho předsedkyní paní Irenou Pšeničkovou. Spolek podporuje činnost školy a pokládáme ho za její nedílnou součást.

Na tomto místě bych rovněž rád vyjádřil poděkování vedení obce Ořechov a města Modřice. Přestože nejsou našimi zřizovateli, nacházíme u nich podporu při řešení záležitostí spojených se zlepšováním prostředí budov školy, ale rovněž podporu formou dotací do rozpočtu školy. Dotace slouží v souladu s jejich účelem poskytnutí na pořizování učebních pomůcek, zkvalitňování výuky a pomoci s úhradami plateb za navýšené náklady za energie.

Závěrem tohoto předvánočního přemítání Vám všem přeji za Základní uměleckou školu Ořechov příjemné prožití vánočních svátků a do nadcházejícího roku 2024 pevné zdraví, štěstí a spokojenost měrou vrchovatou.

P. Křivánek, ředitel školy

Zobrazit přehled