2015 - 2016

V adventním čase vystoupili jako reprezentanti školy a obce v Brně na Náměstí Svobody klarinetové a flétnové kvarteto a dechová kapela Taškaříci. V Kostele sv. Jiří v Tikovicích se představili se svým svátečním programem žáci a učitelé školy.

V prostorách Kulturního centra Ořechov se uskutečnilo Krajské kolo Národní soutěže žáků základních uměleckých škol v komorní hře s převahou smyčcových nástrojů. Škola byla požádána Krajskou uměleckou radou o organizaci této soutěže. Velmi si této důvěry vážíme. Dosud jsme organizovali umělecké soutěže na okresní úrovni v sólovém zpěvu a ve hře smyčcových nástrojů. Soutěžemi na krajské úrovni bývají pověřeny většinou školy brněnské a kapacitně násobně větší než naše škola. Vedení obce projevilo velký zájem o tuto akci, která přivedla do Ořechova zástupce 17 škol z Jihomoravského kraje a mnoho dalších návštěvníků. Do přípravy soutěže nám ve formě úprav jeviště Kulturního centra v podobě výměny podlahové krytiny, vymalování sálu, zhotovení skříněk pro jevištní techniku a akustických úprav velmi pomohli zaměstnanci Obecního úřadu. Vlastní soutěže se zúčastnilo 111 žáků v 37 souborech. Jejich výkony posuzovala 5 členná odborná porota složená z profesorů brněnské a ostravské Konzervatoře a hráčů Filharmonie Brno. Garanty soutěže byly metodičky Krajské umělecké rady. Při zahájení soutěže přivítal přítomné i pan starosta Josef Brabenec.

Z citace ředitele školy v programu soutěže:

„ Co bylo naší velkou snahou a cílem? Celý tým Základní umělecké školy se bude snažit, abyste se vy, soutěžící, vaši učitelé a návštěvníci Kulturního centra Ořechov cítili komfortně a odváželi si od nás pozitivní dojmy, které se postupně přetaví do příjemných vzpomínek. Dovolte mi jednu myšlenku, kterou jsem si dovolil napsat i do programu soutěže. Vy soutěžící i vaši učitelé jste věnovali přípravě do soutěže mnoho času, píle s cílem dosáhnout co nejlepšího umístění. Přejeme vám úspěch. Osobně bych si přál, aby vám, i nám zde přítomným, rezonovala myšlenka daleko důležitější. Pokud vám hra na zvolený nástroj přináší potěšení a radost, tak vítězíte vy i vaši učitelé. Věcné ceny pro vítězné soubory nám navrhla a vytvořila chráněná terapeutická dílna V růžovém sadu, naši sousedé z přízemí Kulturního centra. Symbolizuje notu z ořechového dřeva s notovou osnovou a hodinovým strojkem, která vám bude připomínat vaši návštěvu u nás v Ořechově.“

Z bezprostředních dojmů a vyjádření účastníků soutěže a odborné poroty se zdá, že cíl práce a úsilí celého týmu školy a dalších zainteresovaných byl splněn. Děkujeme i na tomto místě vedení obce Ořechov a jejím zaměstnancům za podporu a velkou pomoc, které si nesmírně vážíme.