2014 - 2015

Škola navázala novou spolupráci se ZUŠ Pohořelice a uspořádala společné trojkoncerty žáků ZUŠ Ořechov, ZUŠ Židlochovice a ZUŠ Pohořelice, na kterých se představili žáci hudebního oboru, kteří v rámci školních kol soutěží postoupili do kol okresních. Díky spolupráci vedení škol a jejich velmi vstřícného postoje a podpory se uskutečnila hudebně nesoutěžní, ale o to více příjemná setkání našich žáků. ZUŠ byla opět pořadatelem Okresního kola soutěže žáků základních uměleckých škol České republiky vyhlášené MŠMT ČR v sólovém a komorním zpěvu. Soutěž se konala v koncertním sále školy na Benešově 271 za účasti 55 soutěžících ze všech 11 uměleckých škol našeho okresu. Do krajského kola soutěže v ZUŠ Kyjov postoupily z prvních míst ve svých kategoriích i naše tři žákyně Barbora Cveková – sólový zpěv, Michaela Kvardová a Natálie Václavová – komorní zpěv (pedagogické vedení MgA. Marta Reichelová). I zde, v ZUŠ Kyjov, přebírají vítěznou 1. cenu a postupují do ústředního kola, které se konalo v ZUŠ Turnov. Zde obsadily v celorepublikové konkurenci vynikající 3. místa a skvěle reprezentovaly naši školu. V obecním sále Kulturního centra Ořechov se uskutečnil velmi zajímavý taneční koncert, na kterém vystoupili žáci tanečních oborů ze ZUŠ Ořechov, ZUŠ Klobouky u Brna a ZUŠ Lomnice u Tišnova (byl uskutečněn i v roce 2015 / 2016).

V modelu přátelské spolupráce ZUŠ jsme v Kulturním centru Ořechov uspořádali Májovou dechparádu, kde se představily dechové kapely ZUŠ Ořechov, ZUŠ Rosice a ZUŠ Židlochovice. Posluchači si v podání žáků uměleckých škol poslechli dechovou hudbu, která má v Ořechově hlubokou tradici. Škola obnovila tradici našich předchůdců a vychovává muzikantské nástupce i v tomto hudebním žánru, který k venkovu v nejlepším slova smyslu neodmyslitelně patří. Rozjeli jsme se ještě i do Poličky, kde se konala soutěžní klavírní přehlídka zaměřená na dílo hudebního skladatele Bohuslava Martinů. Reprezentovaly nás žákyně Julie Hroudná, Alžběta Slaná a Veronika Obdržálková (pedagogické vedení MgA. Jana Šmídová) a přivezly ocenění ve stříbrném a bronzovém pásmu.

V Brně na náměstí Svobody v rámci kulturních akcí „Brno – město uprostřed Evropy“ ve festivalovém programu „Mozartovy děti“ vystoupilo Clarteto (pedagogické vedení Pavel Rosendorf dipl. spec.). K vysoce reprezentační události, která významně předčila ty víceméně periodicky se opakující, patřila účast ZUŠ Ořechov – Modřice na akci, která svým významem zcela jistě přesahuje pomyslnou hranici působiště naší umělecké školy. Je třeba náhody, kousku štěstí či být ve správnou chvíli na správném místě. Díky partnerství s rakouskou hudební školou jsme tak dostali nabídku na hudební příspěvek při slavnostní akci „Setkání tří zemí“, kdy jsme jako reprezentanti České republiky měli přímo v Hohenau možnost vystoupit při příležitosti výročí 20 let vstupu Rakouska do Evropské unie. Město bylo pověřeno organizací této vrcholné akce jako pomyslný střed rozšířené unie se společnými hranicemi České a Slovenské republiky. Pan Herbert Freitag, starosta města Hohenau, nás oslovil a slovo dalo slovo. Byli přítomni vzácní hosté, dlouholetý spolkový kancléř Dr. Franz Vranitzky, tehdejší eurokomisař Franz Fischler, velvyslanec České republiky ve Vídni pan Jan Sechter, velvyslanec Slovenské republiky Juraj Machač, jejich protějšky z Prahy i Bratislavy. Celé setkání natáčela rakouská televize. Na výsost povznášející pocit nastal, když byli hosté v sále vyzváni, aby povstali a v podání naší a rakouské hudební školy zazněla Óda na radost L. v. Beethovena jako oficiální hymna EU.