2012 - 2013 (nové vedení školy)

Na základě výsledku vyhlášeného konkurzního řízení na pracovní místo ředitele Základní umělecké školy byl s účinností od 1. 8. 2012 jmenován ředitelem školy Mgr. Petr Křivánek. Pracoval v ZUŠ Ořechov od roku 1998 nejprve jako učitel hry na dechové nástroje, později od roku 2006 působil na pozici zástupce ředitelky školy. K 1. 8. 2012 jmenoval zástupcem statutárního orgánu, zástupkyní ředitele školy Barboru Křemenákovou.

V dalších letech dochází k postupným personálním změnám a doplnění pedagogického sboru o mladé a perspektivní učitele - BcA. Lukáše Daňka - hra na žesťové nástroje, MgA. Martu Reichelovou - pro nově vytvořené studijní zaměření sborový zpěv, MgA. Janu Šmídovou - hra na klavír, MgA. Janu Suchou – taneční obor, Jaromíra Šulu - hra na bicí nástroje, Kateřinu Halíčkovou Dis. - sólový a komorní zpěv, Lucii Chaloupkovou – hra na kytaru a MgA. Františka Kříže – hra na trubku. Byla navázána pravidelná spolupráce s rakouskou Musikschule Hohenau an der March. ZUŠ začala vyučovat podle svého vytvořeného Školního vzdělávacího programu s názvem „Škola hrou, tancem, malbou a přednesem“. Jeho výsledky ponesou své ovoce v letech příštích. Deklaruje v něm svým žákům, čeho by měli jako kumštýři dosáhnout, jakým směrem se bude jejich výchova a vzdělávání ubírat. Škola organizovala a uskutečnila, podobně jako v dalších letech, ročně v průměru více jak 50 vystoupení či prezentací všech čtyř uměleckých oborů.

Díky obětavé, promyšlené a nezištné pomoci Sdružení rodičů a přátel školy při ZUŠ v čele s předsedkyní paní Irenou Pšeničkovou, která se projevuje v mnoha oblastech činnosti školy, rozvíjí se spolupráce se ZŠ Modřice prostřednictvím Sdružení rodičů a přátel školy ZUŠ na Kaštánkovém veselí v areálu Pod kaštany v Modřicích, multižánrové večery „Střípky umění“, vystoupení na adventních akcích v Ořechově, Modřicích, Syrovicích, Silůvkách a Chrlicích, úspěšná je reprezentace žáků školy v Národních soutěžích ZUŠ na úrovni okresních a krajských kol, společné koncerty školy s Musikschule Hohenau an der March, spolupráce na společných koncertech se ZUŠ Židlochovice „Ve víru klavíru“, opakovaná vystoupení saxofonového a klarinetového souboru na samostatném koncertu na modřické radnici s předními jazzovými hráči, reciproční koncert ve městě Hohenau an der March v Dolním Rakousku s místní hudební školou za účasti obyvatel a starostů měst a přilehlých obcí, kde škola skvěle reprezentovala nejen sebe samotnou, ale obstála i v porovnání úrovně uměleckého vzdělávání České republiky na poli mezinárodním. Současně se podařilo vytvořit pevný základ pro trvalou spolupráci škol prostřednictvím ředitelů MgA. Gernota Kahofera a Mgr. Petra Křivánka.