2008 - 2012 (reprezentace školy)

Žáci a hudební uskupení pravidelně vystupují a reprezentují školu na žákovských večírcích, vánočních koncertech, při rozsvícení vánočního stromu v Modřicích, v Ořechově, na akcích pořádaných institucemi a úřady v Modřicích, v Ořechově, v Brně, pravidelně vystupují pro klub důchodců Kovolitu Modřice v sále hotelu Gregor v Modřicích, pro Ústav sociální péče v Brně-Chrlicích, vystoupeních ke Dni matek, výchovných koncertech pro mateřské školy, třídních přehrávkách, absolventských koncertech, apod.

Hudební obor

Hudební obor při škole stále pracuje:

  • flétnový soubor Monoceros pod pedagogickým vedením Kláry Stodůlkové – Zavadilové, má 4 - 6 členů, věkový průměr je 15 let,

  • dětský orchestr školy Sluníčka pod vedením Mgr. Petra Křivánka má průměrně 20 členů, věkový průměr je 13 roků, je již od roku 1996 neodmyslitelnou součástí školy,

  • pod vedením Pavla Rosendorfa pracuje kytarový soubor Quitartet, je složen z žáků jeho kytarové třídy ve věku 13 – 16 let hraje převážně populární a rockové skladby v úpravě pro akustické kytary, doplňováno zpěvem a dechovými nástroji, dále Clarteto a Saxofonové trio – kvarteto, které hraje převážně swingové skladby, k jeho největším úspěchům patří pravidelné vystupování na Komoních koncertech na modřické radnici, kde vystupují s pedagogem školy a významným jazzovým kytaristou, Milanem Kašubou a profesionálními hudebníky, jakými jsou klavírista Miroslav Hanák a kontrabasista Vincent Kummer. Líbivost hraných skladeb, ohlasy na koncertech a vystoupeních svědčí o kvalitě pedagogické práce Pavla Rosendorfa. Společně také vystupují na koncertech M. Kašuby v jazz klubu Metro v Brně.

  • Milan Kašuba vede při škole Jazzové combo, kde ve výuce komorní hry žáci získávají poznatky právě z oblasti jazzu. Milan Kašuba je vůdčí osobností ve výuce jazzové improvizace na škole.

  • Smyčcový soubor pod vedením MgA. Štěpána Švestky, byl založen v roce 2010, tvoří další aktivní součást školy a pravidelně se zapojuje do kulturního dění. Skladby pro toto seskupení upravuje pan učitel Švestka velmi vtipně, nápaditě některé i s hudebním podkladem, a žáci – členové tohoto seskupení hrají tyto úpravy s nadšením.

  • Pěvecká třída pod vedením MgA. Marty Reichelové vytváří v komorním seskupení MOře (Modřice- Ořechov) krásnou atmosféru na kulturních akcích svými hodnotnými vystoupeními.

  • Významně se na aktivitách a prezentaci školy dlouhodobě podílí všechna komorní seskupení, klavírní a smyčcové oddělení. Pedagogové vychovávají své žáky tak, že žáci přistupují k umění s vědomím, že tyto hodnoty jsou výsledkem cílevědomé a ukázněné práce, jsou vnímavými a kulturními lidmi. Osobnosti pedagogů, pracovní nasazení a obětavost jsou pilířem a stabilním článkem školy, jejich třídy jsou spolehlivou a profesionálně vedenou sekcí, jsou neodmyslitelnou součástí školy.

  • Příležitostně při škole pracují různá hudební seskupení učitelů a reprezentují tak svými vystoupeními naši školu.

Výtvarný obor

Každý rok připravuje výtvarný obor pod pedagogickým vedením Zdeňka Bernáta řadu výstav, kde jsou prezentovány práce žáků v kresbě, malbě, grafice, objektové tvorbě a keramice. Každoročně v září výtvarný obor připravuje výstavu v krásných prostorech modřické radnice u příležitosti Svatováclavských hodů ve spolupráci s městskou knihovnou. Připravuje dárky pro maminky ke Dni matek, na vánoční koncerty apod. Vystavuje své práce na koncertech školy v budově školy v Ořechově a v Modřicích, v červnu na koncertě v budově školy v Ořechově a na slavnostním koncertě v sále hotelu Gregor v Modřicích.

Pro tento obor školy je rovněž velmi cenná dlouholetá spolupráce se Střední uměleckou školou v Brně na Husově ulici. Žáci společně s pedagogem navštěvují konzultační hodiny u pedagogů a umělců L. Sigmunda a J. Čadíka. Za chvályhodné lze považovat, že pedagog Zdeněk Bernát úspěšně připravuje své žáky k talentovým zkouškám na školy uměleckého zaměření.

Literárně dramatický obor

Byl znovu otevřen v roce 2006 s minimálním počtem 7 žáků. Rozvoj tohoto oboru je zřejmý, v letošním roce obor je zcela naplněn, navštěvuje ho 25 žáků. Nejen, že se zapojuje do výchovných koncertů pro žáky mateřských a základních škol v okolí, ale podílí se na dramaturgii hudebních vystoupení a koncertů žáků a učitelů. Poděkování tímto patří paní učitelce Olze Markové.

Taneční obor

Připravuje veřejná vystoupení pro mateřskou školu v Modřicích, Ořechově a Pršticích, účinkuje na vánočních a závěrečných koncertech. Taneční obor vede paní učitelka Eva Müller. Velkou oporou tanečnímu oddělení je klavírista a korepetitor Ing. Petr Veselka.

Odloučené pracoviště v Syrovicích

Komorní a souborová hra a spolupráce hudebního oboru s literárně dramatickým oborem se daří na škole Syrovicích. Vůdčí osobností je zde paní učitelka Alžběta Grecová, která aprobací houslistka, vyučuje žáky hře na housle, klavír a zobcovou flétnu. A právě tato skutečnost silně pomáhá k rozvoji hry komorní a souborové hry od počátku výuky tj. od přípravných ročníků. Důležitý je také výběr skladeb, jejich úpravy pro jednotlivá hudební uskupení, organizace výuky, motivace žáků, ale paní učitelka všechny tyto činnosti bravurně zvládá. Rozvíjí se zde i spolupráce s literárně dramatickým oborem a žáci z Ořechova a Modřic pod vedením paní učitelky Olgy Markové, připravují společně vystoupení pro rodiče a žákovská vystoupení. Žáci ze Syrovic se stali nedílnou součástí vystoupení a koncertů školy.

Je znát, že vedení školy vytváří podmínky ke spolupráci v hudebním oboru, preferuje výuku komorní, souborové a orchestrální hry. Podporuje rozvíjející se spolupráci všech oborů ve společných projektech.

Projekty školy

  • Pořádání koncertů, přednášky apod. s významnými umělci, s uměleckými školami. Každoročně škola pořádá koncerty s významnými umělci, např. pedagoga JAMU a vynikajícího kytaristy Vladislava Bláhy, amerického bubeníka Jacka Bruna, kontrabasisty Petra Kořínka nebo mladých vynikajících klavíristů.

    Pěvecký sbor Blahoslava Hajnce pod vedením Mgr. Evy Hajncové spolupracoval na vánočních koncertech k 60. výročí založení školy.

  • Aktivitou klavírního oddělení jsou každoroční recitálové projekty jeho nejnadanějších žáků. Na tento bezesporu náročný výkon jsou systematicky připravováni svými pedagogy na základě pevně stanovených kritérií. Recitály žákovi nabízejí jednak veřejnou prezentaci, ale jsou především výsledkem jeho dosavadní práce a píle, jakož i formou odměny.

    Pedagožky klavírního oddělení Mgr. Pavla Švestková a Mgr. Magdalena Slaná Ph.D. zapojují při tvorbě hudebního čísla na vystoupení současně více žáků, kteří hrají nejen čtyřručně a šestiručně, spolupracují s literárně dramatickým oborem, hudebním oborem a vytvářejí tak krásnou atmosféru koncertů. Tento způsob práce žáky těší a přináší jim radost.

  • Žáci návštěvují každoročně se svými pedagogy divadelní představení, výstavy.