1951 (založení) - 2008

Hudební škola, lidová škola umění, základní umělecká škola, tři různá pojmenování jedné a téže školy představují vlastně celou 58letou historii našeho státního hudebního školství, které mimochodem patřilo a patří i ve světovém měřítku k nejdokonalejším, nejlépe propracovaným, s nejlepším poměrem šíře i hloubky záběru. Dnešní podoba uměleckých škol nevznikla najednou. Je dílem dlouhého vývoje, v němž rozhodující roli hrálo období lidových škol umění asi šedesátých a sedmdesátých let. Právě tehdy byla hudební výuka rozšířena o taneční, literárně dramatický a výtvarný obor.

Nedaleko od Brna, na půl cesty do Ivančic leží zdánlivě nevýznamná obec Ořechov, ve které byl v minulosti hudební život dosti čilý. Za éry němého filmu účinkoval při produkcích smyčcový kvartet, existovaly zde dvě dechové hudby a amatérský smyčcový orchestr. V obci nebyla žádná instituce pro hudební vzdělávání a potřeba vzniku takové instituce narůstala v poválečné době. Dnem 1. září 1951 byla v Ořechově otevřena pobočka umělecké školy Jaroslava Kvapila v Brně. Vedením školy byl pověřen Rudolf Zavadil st., který zde i vyučoval. Prvními učiteli byli Blanka Chládková a Věra Šimůnková, posluchačky brněnské konzervatoře, a Karel Jarolím. Vyučovalo se hře na housle, klavír, a dechové nástroje. Záhy se zjistilo, že pan Zavadil je jako ředitel plně na svém místě, a tak je koncem roku 1951 v Ořechově zřízena samostatná hudební škola, která se pod jeho vedením stává nedílnou součástí kulturního dění v obci. O rychlém rozvoji svědčí skutečnost, že koncem prvního roku působení měla škola 90 žáků.

Dnem 1. září 1952 otevřela škola své pobočky ve Střelicích a v Modřicích, kde byly zřízeny dvě třídy v budově Místního národního výboru. Prvními učiteli v Modřicích byli Otýlie Holá (hra na klavír) a Karel Promberger (hra na housle), ve Střelicích v budově ZDŠ a vyučovali Dana Gajdošová (hra na klavír) a Jaroslav Duba (hra na housle).

Postupně škola rozšiřuje svou výuku a zřizuje detašované třídy v Želešicích, Radosticích, Sokolnicích, Troubsku, Silůvkách, Syrovicích, Sobotovicích.

V roce 1954 má škola již úspěšný žákovský dechový orchestr s bohatou koncertní činností a též i několik pozvání k natáčení v brněnském rozhlase. V prvních pěti letech byla tato dechovka v celém kraji téměř ojedinělá. Na všech pracovištích byly tehdy akordeonové a smyčcové soubory i velké instrumentální soubory v Ořechově a ve Střelicích. Vystoupení těchto souborů bylo ze strany veřejnosti vždy vděčně přijímáno a vytvářelo se tak živé pouto mezi školou a kulturním životem v obci. Bohatá a široká byla rovněž mimoškolní činnost učitelů, kteří pod vedením ředitele školy účinkují nezištně a ve svém volném čase jsou vždy ochotni přispět e zdaru jakékoli kulturní akce v obci i okolí. Jak je uvedeno v jubilejním sborníku vydaném v r. 1972 k 20. výročí LŠU Ořechov, ředitel Rudolf Zavadil byl zakladatelem a po dobu svého působení dirigentem smíšeného a ženského pěveckého sboru a orchestru Osvětové besedy. Mimo koncertní a skladatelskou činnost nastudoval po hudební stránce s ořechovskými ochotníky zpěvohry a činohry, a k některým také komponoval scénickou hudbu. Připomeňme si např. „Radúz a Mahulena“ – J. Zeyer – J. Suk, „Lucerna“ – A. Jirásek, „Lesní panna“ – J. K. Tyl – F. Skřoup, „Revoluční svatba“ – S. Michaelis, „Mamzelle Nitouche“ – F. Hervé ( 10x reprizovaná v široké okolí), „ Perly panny Serafinky“ – R. Piskáček, „Tulák“, Z českých mlýnů…Dále nastudoval s orchestrem OB Ořechov pro ochotníky v Pršticích operety „Lesní panna“ a „Slovácká princezna“ a s želešickými ochotníky zpěvohru „ Muzikantská Liduška“ Také o vánočních svátcích nechyběl smíšený pěvecký sbor s místním orchestrem v tikovickém i ořechovském kostele.

Zcela ojedinělou zvláštností jsou krajové ořechovské písně. Zásluhou někdejší spolupracovnice Leoše Janáčka Františky Kyselkové se zachovalo přes 50 písní z okolí Ořechova a Troubska. Písně instrumentoval pro sóla, sbor a malý orchestr ředitel školy Rudolf Zavadil st. a při provedení na soutěži LUT v Brně získaly písně 1. místo. Zásluhou Rudolfa Zavadila ml. vznikla nahrávka těchto písní v úpravě pro malý dechový orchestr, složený ze členů Státní filharmonie Brno. Písně byly průběžně natáčeny v 80.-90. letech Čs. rozhlasem Brno, Čs. televizí a byly zařazeny do několika pořadů „Nejlepší z Moravy“.

V roce 1961 se hudební školy mění na lidové školy umění.

Všestrannost ředitele R. Zavadila st. se projevila i v dobré organizační práci při zabezpečování chodu školy, vedení pěveckého smíšeného sboru a řízení dechovky mladých. Za svou činnost byl mnohokrát vyznamenán na místní, okresní i krajské úrovni. Nezapomínal ani na činnost tehdy velmi špatně přijímanou nadřízenými orgány a každým rokem nastudoval vánoční mše v kostele sv. Jiří a pro církevní slavnosti sólové i sborové zpěvy. Sám napsal dvě vánoční mše.

Jméno a osobnost ředitele Rudolfa Zavadila st., jakožto vynikajícího pedagoga a veselého člověka, zůstává v povědomí lidí dodnes. Na jeho uměleckou činnost a setkávání s ním vzpomínají dnešní rodiče a prarodiče žáků školy, pedagogové a umělci, se kterými spolupracoval, a to nejen v Ořechově a v Modřicích, ale i v Pohořelicích, Třešti a Brně. Za své praxe vychoval 19 hudebníků profesionálů. Byl všestranný muzikant s bohatou instrumentační a kompoziční praxí, při úpravách skladeb různých žánrů pro každé nástrojové obsazení vládl úžasnou pohotovostí, nápaditostí a citlivostí. Sám zkomponoval na 40 skladeb, některé byly natočeny v Českém rozhlase Brno.

Po odchodu Rudolfa Zavadila st. je v roce 1972 jmenován ředitelem školy Mojmír Klein, první absolvent a dosavadní učitel školy. Současně vedl houslovou třídu. Za jeho působení škola pořádala koncerty žáků a učitelů, výchovné koncerty pro mateřskou a základní školu. V roce 1977 se v Modřicích uskutečnil poslední společný koncert s družební školou ve Stupavě. Pro velké dislokační nedostatky se neučila v plném rozsahu výuka předmětu hudební nauky, zmenšil se počet žáků, pobočka ve Střelicích byla v roce 1977 připojena ke škole v Rosicích. V roce 1980 byla zrušena výuka zpěvu. Od roku 1981 vzniká opět dechový soubor školy, který vede učitel Alois Zouhar. Škola plnila požadavky vedení obce a dechová hudba účinkovala na různých společenských a politických slavnostech. V roce 1986 byl zřízen nový obor – literárně-dramatický, s loutkářským oddělením, pouze však v Ořechově. Zde také v letech 1993-1995 probíhaly besedy s významnými uměleckými osobnostmi, např. brněnským hercem Ladislavem Lakomým, hudebními skladateli Ctiradem Kohoutkem, Jiřím Matysem a dalšími.

V roce 1993 škola v Ořechově a v Modřicích otvírá taneční obor, o který je od počátku velký zájem. Rozhodnutím ministerstva školství v roce 1990 byly lidové školy přejmenovány na základní umělecké školy a postupně převáděny na právní subjekty, stávají se příspěvkovými organizacemi. Vedení školy se však tomuto přechodu brání, což ohrožuje samotnou existenci školy.

Dnem 1. 1. 1996 byla ředitelkou školy jmenována Barbora Křemenáková. Nastává čas změn v organizaci a vedení školy. Během prvního měsíce je škola převedena na právní subjekt, jsou zajištěny hospodářské smlouvy a jsou vykonány všechny důležité kroky k tomu, aby škola skutečně fungovala jako samostatný právní subjekt.

Po třech měsících nastupuje ředitelka B. Křemenáková na mateřskou dovolenou a po dobu její nepřítomnosti ředitelka Školského úřadu Brno-venkov PhDr. Lea Hanáková v dubnu 1996 jmenuje do funkce ředitele školy Rudolfa Zavadila ml., pedagoga brněnské konzervatoře.

září 1995 se modřické škole konečně dostává samostatné budovy na ulici Benešova 268. Škola se potýká se spoustou problémů a špatnou finanční situací. Díky jednáním ředitele R. Zavadila ml. se starostou Ing. J. Valentou a členy zastupitelstva se město Modřice snaží místní pobočku podpořit, nepožaduje placení ročního nájemného, škola si pouze hradí své provozní náklady. Budova však vyžaduje četné úpravy, aby prostory splňovaly základní požadavky na výuku uměleckých předmětů. Čtyři místnosti je třeba vymalovat, nemluvě o mokrém zdivu, vybavit základním nábytkem a plánovat neodkladně přístavbu s přihlédnutím k potřebám pro výuku hudebního, literárně-dramatického, tanečního a výtvarného oboru. K dispozici jsou pouze tři učebny, chybí zázemí pro učitele a vedení školy, sborovna, šatna pro žáky, koncertní sál.

Ředitel Rudolf Zavadil ml. se pouští do obětavé práce, zahajuje vnitřní reformu školy. Přesto, že zůstává i nadále pedagogem na brněnské konzervatoři a funkci ředitele školy zastává pouze na částečný úvazek, pod jeho rukama škola prochází řadou pozitivních změn. Je zajištěna a provedena částečná oprava budovy v Modřicích, jsou vytvořeny další dvě učebny, na opravě se podílí svépomocí i učitelé školy, za výrazné podpory ředitele R. Zavadila ml. Ten také zapůjčuje škole své vlastní klavírní křídlo a ve spolupráci s brněnskou konzervatoří získává vyřazený klavír a nábytek pro zajištění výuky v Modřicích.

Pod vedením R. Zavadila ml. se modřická pobočka stává nedílnou součástí kulturního života v obci a rozvoj této školy je nepřehlédnutelný. Byla obnovena výuka povinného předmětu hudební nauky, zaváděna výuka komorní, souborové a orchestrální hry, byla zabezpečena korepetice tanečního oboru, obnovena výuka hry na housle, zavedena výuka hry na saxofon, elektrickou a basovou kytaru, hra na keyboard, bicí nástroje. S tím souvisí samozřejmě finanční zajištění školy, nákup potřebných hudebních nástrojů a ostatních učebních pomůcek – Rudolf Zavadil ml. ctí pravidlo: každé noty, učební pomůcku atd. koupit vždy dvakrát, a to do Ořechova i do Modřic. Dochází k obměně pedagogického sboru, jsou přijati kvalifikovaní učitelé, výkonní umělci, kteří jsou motivováni k prohlubování kvalifikace. Jsou organizovány přednášky pro učitele, např. metodiku klavírní hry přednášela prof. Alena Vlasáková z JAMU, metodiku hry na příčnou flétnu Mgr. Božena Růžičková z brněnské konzervatoře.

9. 1997 dochází k rozšíření výuky o obor výtvarný jak v Ořechově, tak v Modřicích. Rudolf Zavadil ml. zavádí jarní, vánoční, slavnostní koncerty, které se uskutečňují v Ořechově a v Modřicích. Účinkují zde nejen žáci, nýbrž tuto povinnost mají i učitelé. Zakládá žákovský orchestr, orchestr složený s pedagogů školy, propojuje činnost školy s pěveckým sborem. Spolupracuje i s profesionálními hudebníky, např. žesťovým kvintetem Národního divadla v Brně, pěveckým oddělením JAMU, s profesorem Františkem Hrabalem, swingovým zpěvákem Laďou Kerndlem, Romanem Royem, ZUŠ Palackého v Brně, organizuje společné koncerty s Židlochovickým dětským pěveckým sborem Skřivánek, atd.

V roce 1998 Rudolf Zavadil ml. oslovuje občany v Modřicích s nabídkou a následně zakládá smíšený pěvecký sbor, jehož členové se v současné době v obrovské míře podílí na organizaci kulturního dění v Modřicích, organizují krásné komorní koncerty na nové radnici, apod. Rudolf Zavadil ml. věnoval městu Modřice bez nároku na honorář svou Slavnostní fanfáru, kterou může město používat ke svým účelům a slavnostním příležitostem. V září se pořádají v Modřicích Svatováclavské hody, které inspirovaly Rudolfa Zavadila ml. k napsání textu i hudby polky Modřická hodová, kterou natočil a vydal dechový orchestr Moravanka pod uměleckým vedením Jana Slabáka.

Rudolf Zavadil ml. byl za svou práci a kulturní přínos oceněn čestným občanstvím města Modřice.

Rudolf Zavadil ml. byl nejen vynikající ředitel a pedagog brněnské konzervatoře, organizátor, ale i skvělý klavírista, improvizátor, hudební skladatel, aranžér, dirigent. Byl uměleckým vedoucím řady orchestrů, jeho vlastní skladby a aranžmá nahrál např. orchestr Gustava Broma, Orchestr studio Brno, polský big band Sami Swoji, dechové orchestry Moravanka, Bojané, Strécovská železná, jeho písně v Českém rozhlase Brno natočila Jitka Zelenková, Milan Černohouz, Štěpán Mátl, Vokální sbor Jaromíra Hniličky a řada dalších. Jeho nezapomenutelné úpravy světových koled pro big band a dětský pěvecký sbor jsou natočeny a pravidelně vysílány Českou televizí v době vánoční.

Rudolf Zavadil ml. odchází v roce 1998 a zpět se vrací po mateřské dovolené do funkce ředitelky školy Barbora Křemenáková, která na škole působí dosud.

Rudolf Zavadil ml. za krátkou dobu svého působení dokázal školu vyvést z hrozícího kolapsu, nastolit vnitřní reformu školy, na jejímž základě se podařilo přivést do školy vynikající pedagogy a umělce, finančně školu posílit, a tak zajisti podmínky pro kvalitní výuku. Barbora Křemenáková pokračuje ve vnitřní reformě školy, která byla ukončena v roce 2007.

S Rudolfem Zavadilem ml. škola spolupracuje i nadále, organizují společně koncerty, např. v roce 2001 a 2002 přehlídku dechových hudeb Svátek dechovky, významný týden prožila škola v roce 2005, kdy Rudolfa Zavadila ml. oslovili a do Brna zavítali významní umělci, pedagogové Bradleyho university, klavíristé, Ed a Janet Kaizerovi z Illinois, USA. ZUŠ Ořechov – Modřice organizovala s těmito významnými pedagogy přednášky a koncerty pro studenty Gymnázia J. G. Mendela a ZUŠ Bechyňská v sále brněnské konzervatoře, pro posluchače a pedagogy Pedagogické fakulty Masarykovy university a klavírní koncert v Křišťálovém sále na Staré radnici v Brně. Závěrečný koncert se uskutečnil v sále ZUŠ v Modřicích. Umělci vystupovali bez nároku na honorář.

Škola spolupracuje s brněnskou konzervatoří, JAMU, ZUŠ Ivančice, Židlochovice, Pedagogickou fakultou Masarykovy university, pořádá recitály, koncerty, přednášky se studenty a pedagogy těchto institucí. Např. díky kolegovi Milanu Kašubovi se uskutečňují koncerty významného pedagoga a sólisty ve hře na kytaru Vladislava Bláhy. Každoročně škola organizuje také návštěvy koncertů a divadelních přestavení, tematické výlety pro své žáky.

Při škole působil od roku 2000 do roku 2008 jazzový orchestr The Young Pekáč pod pedagogickým vedením sólisty orchestru Gustava Broma, Mgr. Mojmíra Bártka. Orchestr prezentuje širokou škálu hudby od swingu přes současný jazz-rock až po latinsko-americké rytmy. Je složený ze studentů středních a vysokých škol, účastní se řady koncertů a vystoupení v Brně, např. v klubu Alterna, Šelepova, Leitnerova, v Olomouci a Šumperku, jazzových festivalů po celé republice. V ústředním kole soutěže základních uměleckých škol v roce 2004 získal orchestr 2. místo, přičemž 1. místo nebylo uděleno. V roce 2006 se zúčastnil Mezinárodního hudebního festivalu v Belfortu ve Francii, kde sklidil velký úspěch. Tuto cestu podnikl orchestr díky finanční podpoře města Modřice.

Při škole pracuje ve spolupráci se ZUŠ Ivančice dechový orchestr Bobrava a big band pod pedagogickým vedením Jaroslava Hadravy, složený z žáků ořechovské, modřické a ivančické ZUŠ. Každoročně uskuteční na 30 koncertů a vystoupení, je pravidelným účastníkem festivalů např. ve Vysokém Mýtě. V roce 2008 oslavil orchestr 10 let svého trvání.

Flétnový soubor Monoceros pod pedagogickým vedením Kláry Zavadilové – Stodůlkové, byl mimo jiných aktivit a koncertů iniciátorem benefičních koncertů na ochranu velryb a delfínů, uskutečněných v rámci kampaně Greenpeace a ve spolupráci s touto ekologickou mezinárodní organizací, s účastí tiskového mluvčího organizace Greenpeace, panem Václavem Vašků, mořeplavcem Markem Tominem a režisérem a potápěčem Stevem Lichtagem. Mediálním partnerem byl Český rozhlas Brno, který zároveň přizval Monoceros ke kulturní spolupráci k výročnímu Dni otevřených dveří. Vystupoval na Přehlídce základních uměleckých škol Jihomoravského kraje v Besedním domě v Brně apod.

Dále na škole působí dětský orchestr Sluníčka, který založil ředitel Rudolf Zavadil ml., nyní pracuje pod vedením Mgr. Petra Křivánka, dále kytarový a saxofonový soubor Guitartet pod pedagogickým vedením Pavla Rosendorfa. Příležitostně při škole pracuje orchestr učitelů naší školy. Žáci a výše jmenované soubory školy se každoročně účastní uměleckých soutěží v okresních a krajských kolech, získávají 1. až 3. místa a i touto činností reprezentují školu v Modřicích a v Ořechově.

Škola pravidelně pořádá kromě interních koncertů a vystoupení, kde se prezentují všechny umělecké obory, i koncerty svých absolventů, které jsou na velmi kvalitní umělecké úrovni. Ve spolupráci s Českým červeným křížem Brno-město škola uskutečnila koncert Mládežnické dechové hudby z Curychu při příležitosti vyznamenání dárců krve, v sále hotelu Gregor v Modřicích proběhl benefiční koncert věnovaný školám postiženým povodněmi. Výtěžek z této akce byl věnován ZUŠ v Blatné. Ke spolupráci byl přizván Smíšený pěvecký sbor města Modřice. Dále škola pořádá koncerty Evropského svátku hudby v Modřicích a Ořechově, účastní se akcí rozsvěcování vánočního stromu v Modřicích, Moravanech, v Ořechově, Tradiční Vánoce v Brně, Evropského svátku hudby v Brně, pravidelně vystupuje pro Klub důchodců Kovolit, a. s. v sále hotelu Gregor v Modřicích, pro Ústav sociální péče v Brně-Chrlicích, na vernisážích v modřickém muzeu.

Učitelé, komorní soubory a orchestry školy účinkovali na hudebním odpoledni a koncertě k otevření nové radnice v Modřicích 12. 9. 2002. Uměleckým vedoucím byl prof. Rudolf Zavadil ml. Na koncertě dále vystoupil a ke krásné atmosféře přispěl Modřický pěvecký sbor pod vedením Jany Kovářové.

Výtvarný obor připravuje řadu výstav, kde jsou prezentovány práce žáků v kresbě, malbě, grafice, objektové tvorbě a keramice, např. výstavy v krásných prostorách modřické radnice a v městské knihovně u příležitosti Svatováclavských hodů, výstavy na tradiční oslavě Dne země ve spolupráci s ochránci přírody ZO ČSOP Veronika a Nadací Veronika na zámku v Pouzdřanech v Galerii u Klimešů. Pedagog výtvarného oboru Zdeněk Bernát také úspěšně připravuje žáky k talentovým zkouškám na střední a vysoké školy s uměleckým zaměřením.

V rámci dalšího rozšiřování nabídky studijních možností nabízí naše škola předmět hra na klavír v integraci s komunikací v cizím jazyce na úrovni první. Komunikačním prostředkem je angličtina. Jde o dnes již celoevropsky se prosazující trend věcných odborných předmětů. Naše škola je jedna z prvních, která může tento předmět nabídnout. Výuku vede Mgr. Magdalena Slaná, Ph.D., která je pro tento předmět proškolena v Metodickém centru JAMU v Brně.

Ve školním roce 2007/2008 měla škola celkem 360 žáků, z celkového počtu je v Modřicích 178 žáků, v Syrovicích 16 a v Ořechově 166 žáků.

V roce 2002-2003 byla provedena částečná rekonstrukce vnitřních prostor budovy školy v Ořechově, včetně vybudování nového hlavního vchodu (původní ohrožoval bezpečnost žáků). V letech 2003-2004 byly částečně opraveny vnitřní prostory budovy školy v Modřicích, Benešova 268. Stěny a vstupy do tříd nebývale ožily díky překrásným hudebně-tématicky laděným malbám pohádkových postaviček, které s bezbřehou invencí vytvořila Alžběta Zavadilová, všestranná umělkyně a učitelka této ZUŠ. Prostorové podmínky jsou však pro výuku uměleckých předmětů stále nevyhovující, chybí učebny pro hudební a výtvarný obor, sborovna a koncertní sál. Stávající učebny nejsou zvukově odizolovány. Škola provizorně vyučuje hudební nauku a výtvarný obor v prostorách bývalé mateřské školy na ulici Benešova 271, následně v klubovně Městského úřadu v Modřicích.

Nevyhovující malé prostorové podmínky v budově ZUŠ Modřice však vedení školy ve spolupráci s Městským úřadem v Modřicích řeší. V roce 2007 je připraven záměr přidělit modřické škole budovu bývalé mateřské školy na ulici Benešova 271.

V roce 2008 byla po všech přípravách provedena rozsáhlá rekonstrukce vnitřních prostor tak, aby vyhovovaly výuce uměleckých předmětů. Škola tím získává úžasné prostory, výtvarný obor má po deseti letech své existence vlastní zázemí, je vybudován koncertní sál pro prezentaci hudebního oboru.

V úterý 25. 11. 2008 za účasti nejvyšších představitelů města Modřice, starosty Ing. Josefa Šišky, místostarostky Ing. Hany Chybíkové a dalších významných hostů byla slavnostně otevřena nově zrekonstruovaná budova ZUŠ na ulici Benešova 271. Na koncertě k této příležitosti se rozezněly skladby J. S. Bacha, P. I. Čajkovského a řada populárních melodií v temperamentním podání Shadow Quartetu (proslulého zápisem do Guinessovy knihy rekordů se skladbou Let čmeláka N. A. Rimského-Korsakova) pod uměleckým vedením brilantního violoncellisty a učitele této umělecké školy, Štěpána Švestky.

Učitelé Základní umělecké školy v Modřicích vyslovují poděkování panu starostovi Ing. Josefu Šiškovi, paní místostarostce Ing. Haně Chybíkové a Zastupitelstvu města Modřice za rozhodnutí přidělit a opravit pro naši školu budovu na ulici Benešova 271. Plně si uvědomují finanční částku, za kterou byla budova rekonstruována, a vnímají vynaložený čas a úsilí všech zúčastněných. Podmínky pro výuku uměleckých oborů a pracovní prostředí se neuvěřitelně změnily k lepšímu. Město Modřice nepožaduje platbu nájemného a obě budovy, v nichž škola nyní působí, tj. Benešova 268 a Benešova 271, zapůjčilo škole zdarma. Nutno dodat, že město Modřice není zřizovatelem Základní umělecké školy (tím je Jihomoravský kraj).

Poděkování patří prof. Rudolfu Zavadilovi ml., který za krátkou dobu svého působení jako ředitel dokázal školu pozvednout a díky jehož práci a práci pedagogů, které do školy přivedl, je škola nedílnou součástí uměleckého vzdělávání a kulturního života. Poděkování mu patří dále za stálou spolupráci, podporu a za úpravy a aranžmá skladeb pro dětský orchestr a komorní soubory školy. Rudolf Zavadil ml. zemřel 5. ledna 2008. Jeho odchod je pro školu velkou ztrátou.

Základní umělecká škola v Ořechově s odloučeným pracovištěm v Modřicích bude pokračovat v úsilí a v nastavených prioritách Rudolfa Zavadila ml. patřit ke špičce v uměleckém školství v brněnském regionu, ve všech uměleckých oborech školy (hudebním, tanečním, literárně-dramatickém a výtvarném) umožnit žákům projít estetickou kultivací, poskytnout základy odborného vzdělání tak, aby ve svém životě jako amatéři nebo profesionálové své dovednosti uplatnili, vychovat žáky s určitým měřítkem hodnot, kteří budou přistupovat k umění s vědomím, že tyto hodnoty jsou výsledkem cílevědomé a ukázněné práce, vychovat ze svých žáků vnímavé a kulturní lidi, spolupracovat s dalšími vzdělávacími institucemi a tvůrčí aktivity rozvíjet v příjemném prostředí školy.

Barbora Křemenáková, ředitelka školy
V Ořechově 30. listopadu 2008